Tisícileté olivovníky na ostrově Pag
Pěstování oliv má v Chorvatsku velmi dlouhou historii, stejně jako v dalších zemích jižní Evropy. Chorvatský olivový olej je proslulý svou kvalitou a je vyráběn tradičním způsobem po celé generace. Po celém chorvatském pobřeží naleznete četné olivové háje, za těmi nejkrásnějšími se ale musíte vypravit na ostrov Pag. U vesničky Lun je k vidění více než 80 000 olivovníků, přičemž mnohé z těchto stromů jsou i více než 1000 let staré!
Pokud plánujete letní dovolenou na ostrově Pag v Chorvatsku, rozhodně si nenechte ujít výlet do městečka Lun v západní části ostrova. V okolí městečka roste hned několik druhů olivovníků, včetně divokých olivovníků (Olea oleaster), z nichž byly postupem času vyšlechtěny současné druhy olivovníků. Výška Lunských olivovníků je 5 až 8 metrů a průměr kmenu se pohybuje od 20 až po 80 cm. Velmi zajímavá je také architektura kmenů, které vytvářejí nejrůznější obrazce a spolu s kořeny se proplétají kamenným podložím. Olivovníky zde rostou na ploše přibližně 24 ha, a díky hodnotě těchto stromů je celá oblast vedena jako přírodní rezervace. Chcete-li si tedy užít odpočinek v nádherně klidné přírodě, tato rezervace je pro vás ideálním místem.
Výroba olivového oleje
Olivový olej ze Středomoří patří stále mezi nejkvalitnější na světě a není tedy divu, že se právě zde nacházejí jeho největší výrobci. Základem kvalitního olivového oleje jsou samozřejmě kvalitní olivy. Obvykle se olivy sklízejí v průběhu října – v některých částech Chorvatska se ke sklízení používají stroje, ovšem mnoho menších výrobců olivového oleje dává přednost ručnímu sklízení, které je pracnější, ovšem mnohem šetrnější k samotným plodům i stromům. Celá sklizeň trvá 1 až 2 týdny a po ní následuje výroba oleje.
Pro výrobu opravdu kvalitního oleje je nutné vybírat správné plody – nejsou vhodné nezralé ani příliš zralé plody. Vybrané plody se po sklizni lisují (nejlépe bezprostředně po utržení) – dle typu lisování se oleje rozdělují na panenské, rafinované a směsi. Při výrobě panenského olivového oleje jsou olivy lisovány vcelku při teplotě do 50°C, přičemž nejkvalitnější jsou Extra panenské oleje z oliv lisovaných bez pecek. U rafinovaných olejů jsou olivy lisovány za vysoké teploty i tlaku a směsi jsou tvořeny smíseným panenských a rafinovaných. Pokud chcete ochutnat pravý chorvatský olivový olej, využijte naši aktuální nabídku levných zájezdů do Chorvatska.