Jižní Korea (nejen) pro gurmány
Poznávací zájezd Jižní Korea. Tak jako se u nás kdysi na zimu kvůli vitamínům a minerálům nakládalo hlávkové zelí, tak v Koreji nakládali do obrovských kameninových nádob zakopaných do země tzv. čínské zelí, ale také okurky, ředkve či červenou cibuli. To pak bylo spolu s pastou ze sojových bobů doenjang a chili pastou gochujang pro většinu obyvatel hornaté a drsné země hlavní přílohou k vařené rýži. My však pojedeme do Koreje ochutnat i jiné speciality, dříve dostupné jen těm movitějším. Dopřejeme si třeba tolsot pibimpap, pulkogi, meuntchang, hwemul pchadžon či ssambap. Že vás to neláká? Tak pojeďte ochutnat třeba zmrzlinu ze zeleného čaje či nejprodávanější alkohol na světě.
Program poznávacího zájezdu Jižní Korea (nejen) pro gurmány
1. – 2. den Praha – Soul: přílet a dle času prohlídka dynamické třináctimilionové metropole Jižní Koreje; večeře v jedné ze stylových restaurací v oblasti Insadong – společně ochutnáme tradiční korejský tolsot pibimpap – rýži se zeleninou, houbami, sezamem a hovězím masem podávanou v rozpálené kameninové nádobě, k němuž se servíruje twendžang ččige - pikantní polévka ze sójových bobů a samozřejmě kimči – korejské kvašené zelí naložené v pálivé pastě; večer výjezd na rozhlednu Namsan Tower s výhledem na rozsvícenou metropoli.
3. den Soul: prohlídka královského paláce Kjongbokkung s procházkou zahradami, historická čtvrť Insadong – návštěva tradiční čajovny; po lehkém občerstvení se vydáme k Velké Jižní bráně – Namdemun a navštívíme největší trh v Soulu - Namdemun, kde budeme moci ochutnat typické masem / zeleninou plněné knedlíčky mandu; navečer zavítáme do čtvrti Kangnam (znáte z písně Gangnam style), kde povečeříme v typicky korejské stylu – čeká nás pulkogi – tenké plátky marinovaného masa, které se opékají přímo na stole, k nim je servírovaný tzv. pančchan – mističky s nakládanými rybami, zeleninou, houbami, kimči atd., jejichž množství vyvolá dojem vskutku královské hostiny.
4. den Soul - Kjongdžu: půldenní přejezd do tzv. „Zlatého města“ - historické hlavní město dávného království Silla - skvělé historické muzeum, královské hrobky, jedna z nejstarších observatoří v Asii ze 7. stol. a pozůstatky královského paláce s jezírkem Anapdži aj.; večer místní specialita ssambap - "kuličky" bílé nebo vícezrnné rýže potřené pastou z masa, hub, ryb či tofu zabalené do salátových, zelných, dýňových a jiných čerstvých či dušených zelených listů všeho druhu.
5. den Kjongdžu – Pusan: dokončení prohlídky města – klášter Buddhovy země Pulguksa a jedinečná jeskyně Sokkuram se sochařským pokladem - tesanou nádhernou sochou Buddhy; odpoledne přesun do Pusanu, největšího korejského přístavu: večeře o několika mořských chodech – tzv. hwe (obdoba japonského suši) a hwemul pchadžon (smažená placka s plody moře a nasekanou jarní cibulkou pro ty, kdo syrové ryby nemusí); grilované parmice, sardinky, k tomu všemu různé druhy omáček.
6. den Pusan: ráno prohlídka největšího rybího trhu v zemi; návštěva skvělého akvária, možnost koupání na Heunde Beach; fakultativně možnost odpočinku vtermálních lázních (několik typů saun, masáže atd.); večeře opět ve znamení moře – ochutnáme skvělou meuntchang - pikantní rybí polévku a mořské plody či ryby upravované před zraky konzumentů přímo v areálu rybího trhu.
7. den Ráno odlet přes Soul domů; přílet tentýž den večer.
Velikost skupiny: 6–16 účastníků
China Tip: Víte, čím Korejci zapíjejí jídlo místo piva či vína? A víte, jaká je neprodávanější a neoblíbenější značka alkoholu na světě? Není to ani ruská vodka ani skotská whisky, ale sodžu. Místní 20% rýžový alkohol, který Korejci v podstatě skoro nevyvážejí a sami jej zkonzumují okolo 10 litrů na hlavu za rok. Každý Korejec nad 20 let jej údajně vypije za rok přes 45 litrů.