Thajská kuchyně
Jsou mravenci kyselí? Jak chutnají kobylky? Může být meloun oběd? Na dovolené v Thajsku najdete odpovědi na všechny tyto otázky! Chuť, aroma i exotika osvěží vaše smysly a vy si užijete nevšední kulinářský zážitek. Thajská kuchyně je známá bohatstvím chutí a byla obohacena okolními zeměmi. Zvláště patrné jsou zde vlivy Barmy, Laosu, Kambodži a Malajsie, ale také Číny. Dokonce i kari – symbol thajské kuchyně – sem přišlo ze zahraničí, konkrétně z Indie.
Mnoho receptů pochází také z muslimského světa a z Portugalska sem doputovala rajčata a chilli papričky. Šikovné kombinace místních i zahraničních přísad umožňuje thajským kuchařům vytvářet pokrmy s výraznou a jedinečnou chutí. Máte-li rádi objevování nových kultur a nevšední kulinářské zážitky, pak jsou pro vás zájezdy do Thajska jako stvořené!
Co jedí v různých oblastech Thajska?
Tradiční thajská kuchyně je o levných a snadno dostupných ingrediencích, což vede k velkým regionálním rozdílům. V severních oblastech jsou jídla bohatá na vepřové maso a zelí, zatímco mořské plody se zde podávají jen zřídka. Hledáte-li exotické speciality, pak se vydejte na východ, kde můžete ochutnat například smažený hmyz, jako jsou mravenci, kobylky a sarančata a zejména pak velmi pikantní omáčky.
Jižním oblastem Thajska vládne gastronomie založená na kokosovém mléce. Kokosový olej se používá ke smažení a dodává pokrmům jejich jedinečnou chuť. Na jídelníčku zde naleznete kraby, chobotnice, krevety či humry a to jak v podobě hlavních jídel, tak jako součást salátů. Bez ohledu na region, charakteristickým rysem thajské kuchyně je bilance pěti základních chutí, a to: slané, sladké, hořké, kyselé a pikantní, což má za následek exotické kombinace, jako je například kombinace sladké a pikantní chuti.