Středomořská kuchyně, to je koktejl oplývající zdravím
Oblast Středomoří je známá svou hojností slunce, ryb, ovoce zrajícího v sadech, vinic a také olivových hájů, které plodí olivy té nejvyšší kvality. Není tedy divu, že jsou právě olivy a olivový olej jedněmi ze základních surovin středomořské kuchyně. Naleznete zde také velké množství zeleniny a jídel připravovaných z ryb a mořských plodů, které jsou bohatým zdrojem živin. Pokrmy jsou připravovány z čerstvých surovin, díky čemuž se v nich uchovávají všechny živiny a navíc jsou velmi lehké a výborně se hodí do teplých letních měsíců. Lidé si zde navíc své jídlo i jeho přípravdu opravdu užívají a nikam nespěchají. Tím bychom se mohli inspirovat i my.
Olivový olej je ideální zdroj antioxidantů a zdravých tuků
Olivový olej získávaný lisováním oliv je po staletí velmi ceněn pro své vynikající vlastnosti. Lisování se provádí za studena, aby byly v oleji zachovány všechny žádoucí látky, jako jsou právě vitamín E nebo mono-nenasycené mastné kyseliny, které podporují metabolismus tuků a cholesterolu přítomných v krevním řečišti. Součástí olivového oleje jsou také polyfenoly vyznačující se antioxidačními účinky, skvalény pomáhající chránit pokožku před karcinomy kůže a v neposlední řadě také vitamín E, který pomáhá zvyšovat antioxidační účinky přítomných látek.
Díky svému složení je olivový olej vhodný jak pro zdravé jedince, tak pro osoby s vyšším cholesterolem, poruchou metabolismu tuků, stejně jako pro osoby s kardiovaskulárními poruchami, vyšším krevním tlakem a diabetem. Ovšem i zde platí zlaté pravidlo – všeho s mírou. Stále se totiž jedná o tuk, což znamená zvýšený kalorický příjem.
Mořské plody a ryby jsou bohaté na minerály, esenciální aminokyseliny a také omega-3-mastné kyseliny
Prakticky ve všech zemích nacházejících se u Středozemního moře naleznete jako součást jídelníčku mořské plody nebo ryby. Tato skutečnost jistě nikoho nepřekvapí – tyto státy mají ideální podmínky pro mořský rybolov a jak ryby, tak mořské plody mají vynikající výživové vlastnosti a při správné přípravě také excelentní chuť. Jednou z nejpodstatnějších živin, která je obsažena jak v mořských rybách, tak plodech jsou omega-3-mastné kyseliny, které napomáhají snížit riziko infarktu a kardiovaskulárních chorob.
Navíc zde naleznete také velké množství minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu, ovšem jejich příjem v běžné stravě není mnohdy dostatečný. Jedná se zejména o jód, fosfor, vápník, draslík, zinek apod. Ryby a mořské plody jsou také výborným zdrojem vitamínů rozpustných v tucích – jsou jimi vitamín E, D, A a K.
Chcete-li tedy prospět svému zdraví, vyzkoušejte středomořskou kuchyni i u vás doma. Nejenže svému tělu dodáváte všechny potřebné živiny, ale navíc jej nezatížíte zdlouhavým trávením a budete mít mnohem více energie.