Král mezi stromy? Olivovník! Je schopný snášet extrémní podmínky a jeho plody jsou plné vitamínů a antioxidantů!
Řecko je známé svými kulturními památkami, ale klenoty skýtá také řecká kuchyně. Díky středomořskému klimatu se zde velmi daří celé řadě zemědělských plodin, a proto je zdejší kuchyně plná čerstvých ingrediencí. Jednou z nejcharakterističtějších ingrediencí je olivový olej, který je vyráběn z plodů olivovníků, které jsou pěstovány přímo na území Řecka. Olivy jsou používány nejen jako surovina pro výrobu oleje, ale jsou konzumovány také jako celé plody, které bývají například součástí salátů, nebo jsou konzumovány samostatně.
Vitamínová bomba s obsahem zdravých olejů
Olivy jsou ovoce, které vyvolává rozporuplné reakce – jedni se milují, druzí nenávidí. Ovšem nesporným faktem je, že jsou velmi zdravé. Pokud jste jim tedy ještě stále nepřišli na chuť, možná byste jim mohli zkusit dát druhou šanci. Jedná se totiž o výborný zdroj vitamínů, minerálů a esenciálních olejů.
Díky tomu, že jsou plody plné rostlinného oleje, nesou velké množství vitamínů rozpustných v tucích. Jedná se o vitamíny D, E, K a A. Olivy navíc obsahují také antioxidanty, které pomáhají detoxikovat organismus a zpomalují stárnutí. Konzumace oliv je také spojena s prevencí kardiovaskulárních onemocnění a civilizačních chorob a to jak ve formě plodů, tak formou olivového oleje. Olivový olej je pak ideální konzumovat za studena, tedy například v salátech.
Zelené nebo černé olivy?
Pokud jdete nakoupit olivy do supermarketu, obvykle narazíte na olivy dvou druhů – zelené a černé. Jaký je v nich ale rozdíl? Zelené olivy se sklízejí na podzim, jako nezralé plody. Mají nahořklou chuť a nižší obsah oleje. Postupným zráním mění olivy na stromech svou barvu ze zelené na červenou a později na černou barvu. Takto dozrálé olivy jsou rovněž sbírány a prodávány. Černé olivy jsou pak měkčí, jemnější a obsahují o cca 20% více oleje, než olivy zelené. Co se týče energetické hodnoty, 100 g zelených oliv obsahuje 577 kJ, zatímco 100 černých oliv 1 469 kJ, jsou tedy energeticky mnohem bohatší, což je dáno právě vyšším množstvím esenciálních olejů.