Chystáte se na lyže, ale všude kolem řádí chřipka? Posilněte svoji imunitu!
Nic nedokáže pokazit náladu tak, jako chřipka v době dovolené a v případě těch zimních je toto riziko poměrně vysoké. Zima je obdobím chřipkových epidemií, všude jsou posmrkávající davy lidí, děti přicházejí nemocné ze škol a chladné počasí vám také rozhodně nepřidá. V tomto období je rozhodně ideální posilovat svou imunitu. Existuje celá řada efektivních způsobů, jak vyzrát na zimní nachlazení a užít si tak lyžování na horách na plno.
Sauna
Sauna má během zimy hned několik pozitivních benefitů. Příjemně vás prohřeje, zlepší vám krevní oběh, pomůže vám odbourat stres a zrelaxovat se. Pobyt v sauně navíc zbavuje vaše tělo toxinů, zlepšuje kvalitu vaší kůže (pomáhá redukovat celulitidu u žen) a navíc se vám při pravidelném saunování zvyšuje produkce protilátek v těle. Vaše tělo se tedy dokáže efektivněji bránit bakteriím i virům.
Myslete na dostatečný příjem vitamínů
Že jsou vitamíny podstatné pro naše zdraví, ví jistě každý. Jakým vitamínům bychom rozhodně měli věnovat pozornost během zimních nachlazení? V první řadě rozhodně vitamínu C – ten má vliv na tvorbu bílých krvinek, podílí se na antioxidační ochraně buňky. Doporučená denní dávka vitamínu C je 60 mg až 100 mg. Během chřipkových epidemií je možné zvýšit dávku na 500 až 1000 mg.
Dalším vitamínem je vitamín D, kterého míváme během zimy obvykle nedostatek. Tvoří se nám totiž v těle působením slunečního záření a toho je během zimy málo. Není tedy na škodu doplnit do v podobě výživových doplňků. Vitamín D se podílí na správném fungování imunitního systému a při jeho nedostatku jste náchylnější k respiračním infekcím.
Chcete-li zahnat zimní únavu, měli byste sáhnout po B-komplexu, což je komplex několika vitamínu ze skupiny B. Tyto vitamíny působí pozitivně na nervovou soustavu, napomáhají metabolismu živin a pomáhají zahánět zimní únavu.
Česnek a zázvor
Pokud už na sobě cítíte první příznaky nemoci, můžete vyzkoušet některá přírodní antibiotika, kterými jsou například česnek nebo zázvor. Ideální je konzumovat je ve studené formě, protože tepelnou úpravou degraduje část účinných látek a snížíte tak jejich účinek.