Při cestách do Řecka si většina z nás ráda dopřeje olivy. Proč bychom je měli zařadit do jídelníčku nejen na dovolené?
Olivy obvykle rozdělují populaci na dva tábory – jedni je zbožňují a druzí je nemohou ani vidět. Spousta lidí tvrdí, že se k nim prostě musela projíst, než jim přišli na chuť a teď na ně nedají dopustit. Přestože mají svou charakteristickou chuť, která není všem příjemná, nelze jim upřít řadu vynikajících vlastností, co se týče obsahu živin, což z nich činí ideální potravinu do vašeho zdravého jídelníčku.
Olivovníky, stromy odolávající extrémním podmínkám plodí ovoce nabité živinami
Olivovník je velmi zajímavým stromem. Mohou růst až tisíce let a jsou schopné odolávat nejen času, ale také extrémním podmínkám, které by jiné rostliny zahubily. Jsou například schopny růst a plodit i ve velmi suchých oblastech s minimální vlhkostí. I přesto jsou tyto stromy schopné najít v půdě vláhu a vytvořit plody nabité živinami.
Jaký je rozdíl mezi zelenými a černými olivami?
Jistě znáte dva druhy oliv, které jsou běžně k sehnání v českých obchodech – zelené a černé olivy. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Když olivy dozrávají, mají nejprve zelenou barvu. Tyto plody jsou poměrně tvrdé, mají nižší obsah oleje a mohou být mírně nahořklé. Naproti tomu černé olivy jsou zralejší, jsou tedy měkčí, obsahují vyšší koncentraci oleje a jejich kalorická hodnota je tedy vyšší. Také jejich chuť je jemnější.
Nejkvalitnější olivy jsou sbírány ručně, kdy dochází k minimálnímu poškození plodů a zachovává se příjemná chuť. Olivový olej pak získáváme lisováním plodů. Nejvíce prospěšných živin je zachováno v případě lisování za studena, kdy nedochází k termickému rozkladu živin.
A jaké živiny najdete uvnitř těchto plodů? 75 % plodu tvoří voda, v níž jsou rozpuštěny další látky. 2,3 % obsahu tvoří bílkoviny, 1,7 % sacharidy a 22 % tvoří tuky, přičemž zde převažují ty nenasycené, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Navíc se zde nachází také celá řada vitamínů, například vitamín A, komplex vitamínů B (B1, B3, B5, B6 a B9), vitamín E a vitamín K. V olivách získáte také některé důležité minerály jako je selen, zinek, které jsou důležité pro zdravý růst vlasů a nehtů, hořčík, draslík, fosfor, železo, vápník, ale také vlákninu nebo například beta karoten. Olivy jsou díky svému složení mnohdy považovány za super potraviny, ovšem nedoporučuje se je konzumovat v nadměrném množství. Doporučené množství je 7 oliv denně, tj. cca 25 g/den.