Cesta čaje - z plantáží až do vašeho šálku
Čaj je nápoj oblíbený po celém světě. Zajímalo vás někdy, kde se pěstuje, jak se sklízí a co ovlivňuje jeho chuť?
Oblasti pěstování čaje
Čaj je vyráběn sušením lístků čajovníku, který byl tradičně pěstován v Indii a Číně. Postupně se ale rozšířil také do dalších (nejen asijských) zemí. Dnes tak můžete ochutnat čaje jak asijské, tak africké nebo americké. Přičemž každý z nich má svou specifickou chuť a vůni. Mezi nejznámější místa, do nichž se čajovník rozšířil, patří Japonsko, Srí Lanka, Malajsie, Tajwan, Brazílie, Peru, Keňa.
Čajovník je poměrně přizpůsobivá rostlina, která velmi dobře prospívá v oblastech s tropickým i subtropickým klimatem, přičemž platí, že čím vyšší je nadmořská výška, tím kvalitnější čaje jsou získávány. Proto se čajové plantáže nacházejí obvykle na horských svazích. Ovšem nevýhodou je pomalejší růst čajovníku v těchto oblastech.
Sklízení a zpracování čaje
Rostlina se obvykle dorůstá výšky 1,2 m a první sklizeň probíhá až po čtyřech letech růstu. Čajové lístky se sbírají ručně a tato práce obvykle náleží ženám. Zajímavostí je, že tyto sběračky jsou schopny za den sesbírat až 20 kg čerstvých čajových listů. Na sběr listů existuje přesně dané schéma. Pro čaje nejvyšší kvality jsou sbírány pouze nejmladší lístky (první lístek z větvičky) obsahující nejvíce cenných látek. Druhé lístky se používají pro výrobu čajů střední jakosti, třetí až pátý lístek dávají čaje horší kvality, přičemž čím starší lístek (na větvičce rostoucí níže), tím je horší kvalita čaje.
Po sběru se lístky nechají zavadnout a následně se suší. Během vadnutí a sušení probíhá v listech oxidace tříslovin, která se ještě podporuje svinováním listů na speciálních strojích. Tímto postupem se vyrábějí čaje fermentované (černé, žluté). Zelené čaje (nefermentované) se vyrábějí spařením čerstvých lístků čajovníku a jejich postupným sušením a svinováním. V těchto čajích zůstává zachován obsah tříslovin a obsahují značné množství chlorofylu.
Pěstování čajovníku u vás doma
Pokud milujete čaj, jeho výrobu si můžete vyzkoušet i u vás doma. Čajovník lze zakoupit ve specializovaných obchodech a je možné jej pěstovat ve skleníku i v bytě. Vyžaduje poměrně dost světla a pravidelnou zálivku. Pokud o něj však budete pečlivě pečovat, odměnou vám bude vynikající čaj, který bude jistě o to cennější, že jste si jej vytvořili sami.