Japonsko (nejen) pro gurmány
Poznávací zájezd Japonsko. Zveme vás do oblasti tradiční japonské kultury, ale také ráje milovníků japonského jídla. Poznáme největší aglomeraci světa Kantó s jejím srdcem Tokio, tajemné Nikkó, oblast Kansai s okouzlujícím historickým a kulturním centrem Kjóto a energickým městem jídla a zábavy Ósakou, která okouzlí každého cestovatele a uspokojí i toho nejnáročnějšího cestovatele a gurmána. Každý den naší cesty bude plný dojmů, barev a vůní, každý krok poodhalí o něco víc z krásy této fascinující země, a také z jeho chutí. Ochutnávat Japonsko budeme už od snídaně a během dne a každý večer přijde hlavní, pokaždé zcela jiný, skvělý a nevšední kulinářský zážitek.
Ukážeme vám, že japonské jídlo není jen suši a tempura (které ale samozřejmě také ochutnáme). Zapomeňte na zbytečně předražené restaurace pro turisty, zkušený průvodce vás vezme tam, kde jedí místní a kde se vaří skutečná japonská kuchyně. Jakitori, rámen, udon a soba, unagi, okonomijaki, kušiage – jsou slova, která vám zatím možná mnoho neříkají, ale která se na konci zájezdu změní v chutnou vzpomínku a možná i inspiraci pro vaši vlastní kuchyni. Vrcholem kulinářského programu bude ochutnávka slavného a exkluzivního Kóbe beef – prý nejlepšího a nejdražšího hovězího masa na světě.
Program poznávacího zájezdu Japonsko (nejen) pro gurmány
1. – 2. den Praha – Tokio: přílet a ubytování; večeře v typické místní hospodě izakaja s obrovským výběrem nejoblíbenějších japonských jídel, jako je grilované maso na špejli jakitori, skvělá smažená ryba hoke, sašimi a mnohé další.
3. den Tokio: čtvrť Asakusa – atmosférický chrám Sensódži a brána Kaminarimon; výlet lodí po řece Sumida, císařská zahrada Hamarikjů, lodí do Tokijské zátoky pod mostem Rainbow Bridge, přímořská Odaiba; odpoledne nejvyšší divize turnaje sumó; procházka slavnou čtvrtí obchodů a bank Ginza, divadlo Kabukiza a elegantní supermoderní čtvrť Šiodome; večeře ve znamení kuchyně tropického souostroví Okinawa s oblíbenými specialitami, jako je rafute, gója čampuru či sukugarasu, a na trávení si můžete dát sklenku nejsilnější japonské pálenky awamori.
4. den Tokio: výlet expresem do Nikkó, jednoho z nekrásnějších míst v Japonsku – hrobky největších z šógunů Tokugawav prastarých cedrových lesích, chrám Rinnódži, svatyně Tóšógů, Taiyuin a další památky; po návratu pohled na Tokio z nejvyšší TV věže na světě (634 m), nově dokončené Sky Tree; k večeři ochutnáme křupavou tempuru – nejčerstvější ryby, krevety, místní houby a zelenina smažené do zlatova ve speciálním těstíčku, a vše a podávané se speciální omáčkou a polévkou miso.
5. den Tokio – Kjóto: ráno přejezd šinkansenem do císařského města Kjóto – nejkrásnější památky, kulturní perly Japonska: slavný chrám Kjómizudera vysoko nad městem, zenový chrám Nanzendži a jedna z nejfotografovanějších památek v Japonsku – Zlatý pavilon Kinkakudži; povečeříme nejslavnější japonské jídlo suši, tak jak má být připraveno a jak má vypadat: tuňák, který se rozplyne na jazyku, losos, sladké krevety, sněhový krab a neskutečný výběr neznámých a exotických ryb, včetně vyhlášené delikatesy pro náročné, mořského ježka
6. den Kjóto – Himedži: cesta superexpresem šinkansen do města Himedži, návštěva největšího a nejkrásnějšího původně dochovaného japonského hradu a okouzlujících zahrad Kokoen; v podvečer div moderní architektury Umeda Sky Building se střešní observatoří pod otevřeným nebem; k večeři si dopřejeme vrcholný kulinářský zážitek – slavné kóbské hovězí v jedné z nejlepších teppanjaki restaurací v Japonsku; pro zájemce noční Ósaka – procházkaretročtvrtí Šinsekai, kde můžeme ochutnat vyhlášenou ósackou specialitu takojaki (těstové kuličky plněné chobotnicí), čtvrť jídla a zábavy Namba a film Blade Runner připomínající pohledy z mostu Ebisu-baši.
7. – 8. den Kjóto: výlet vlakem do tradičního centra japonského buddhismu Nara – zlatý Buddha v největší dřevěné stavbě na světě v chrámu Daitokudži; překrásná zenová zahrada Isuien, zastávka v chrámu Fénixe v Udži (známý z 10jenové mince) – místo proslavené též pěstováním speciálního čaje, procházka v atmosférické svatyni Fušimi Inari, světově známé díky filmu Gejša; k večeři tradiční a oblíbené japonské "jídlo na cesty" bentó v pohodlném superexpresu na letiště; večer odlet domů; přílet do ČR 8. den.
Velikost skupiny: 6–16 účastníků
China Tip: Nenechte si ujít vrcholný kulinářský zážitek – slavné kóbské hovězí. Říká se, že býci jsou krmení pivem a přísně tajnými speciálními krmivy, pravidelně masírováni a pečlivě opatrováni. Kuchař vám na požádání ukáže i certifikát s fotografií vaší večeře.